Practice what you preach – deel 2

DE leefstijlverandering bestaat niet. Het veranderen van je leefstijl is heel persoonlijk. Dit is dan ook maatwerk en verloopt met vallen en opstaan. Je zal stap voor stap moeten ontdekken wat voor jou werkt en vooral ook, wat werkt er niet.
Hier volgt mijn verhaal, maar dat betekent niet dat wat voor mij werkt, ook voor jou zal werken.

Mijn leefstijlverandering begon met het starten van de opleiding tot leefstijlcoach. Tijdens deze opleiding begon ik steeds meer een hekel te krijgen aan mijn eigen leefstijl en lichaam. Bij de opleiding had vrijwel iedereen een gezonde leefstijl en gezond gewicht en ik begon het steeds belangrijker te vinden om dat zelf ook te krijgen.
Hoe kon ik immers een goede leefstijlcoach worden, als mijn eigen leefstijl niet op orde was?

Ook merkte ik dat ‘slank willen zijn’ niet voldoende motivatie was om mijn leefstijl om te kunnen gooien, dit hadden mijn eerdere afvalpogingen wel laten zien.
Gezonder willen leven en het goede voorbeeld kunnen geven aan mijn kinderen en als leefstijlcoach waren dit wel.

En toen; toen gooide ik mijn leefstijl volledig om en leefde ik nog lang en gelukkig? Nee, helaas. De theorie in deze klopt echt: kleine stapjes.
Ik ben begonnen met bepalen welke haalbare tussenstappen ik kon maken. Voor mij begon dit met het eten van meer groente en fruit en het drinken van meer water. Om hier een nieuwe gewoonte van te maken, startte ik met elke ochtend als tussendoortje een groentesalade en elke middag 2 stukken fruit. En telkens wanneer ik een kop koffie maakte, nam ik eerst een glas water. Mijn eetbuien liet ik eerst nog even onveranderd.

Mijn volgende stap was het stoppen met het drinken van sinas. Gemiddeld dronk ik een liter sinas (zero, maar toch) per dag. Naast dat dit ongezond is, merkte ik ook dat ik er meer trek in zoete voedingsmiddelen van kreeg.
En hoe spannend ik het ook vond om te stoppen met het drinken van sinas, ik ben er van de een op andere dag volledig mee gestopt. En ook dit lukte!

Inmiddels had ik dus al 3 doelen gesteld en bereikt: het toevoegen van meer groente, fruit en water en het stoppen met sinas drinken. Het behalen van deze doelen gaf mij voldoende zelfvertrouwen dat ik ook mijn andere doelen kon bereiken.

Terwijl ik hiermee bezig was, ben ik ook gaan onderzoeken waar die eetbuien voor stonden. Wat was de functie van de eetbuien? Dit bleken meerdere dingen te zijn: vermoeidheid, automatisme, verveling, beloning, letterlijk een leegte willen vullen, rotgevoel willen wegstoppen, suikerverslaving.

En als de eetbuien al die zaken zouden oplossen, was het nog tot daar aan toe. Maar meestal was er eigenlijk niks veranderd na het eten, behalve dat ik mij nu ook nog schuldig voelde over het eten.
Door het besef dat de reden voor de eetbuien niet eens werd opgelost door de eetbuien, in combinatie met het besef hoe ongezond ik bezig was en hoeveel schade ik mijzelf toebracht hierdoor, maakte dat ik steeds meer een hekel kreeg aan de eetbuien.

En dan? Ik kon mij niet voorstellen dat ik nooit meer chocolade zou eten of iets anders lekkers. Tegelijkertijd wist ik dat wanneer ik wel chocolade of ander snoep/koek zou eten, ik dit alleen grenzeloos kon.
Ik ging op zoek naar meer gezonde alternatieven: een bakje kwark met fruit en een beetje hagelslag, een volkoren eierkoek met kwark en wat hagelslag. Grappig hoe snel je hieraan went en er dan ook serieus naar kan verlangen. En zo werden mijn eetbuien vervangen door meer gezonde alternatieven.

Zoals je ziet heb ik het afgelopen jaar mijn leefstijl flink aangepakt. En dan zie je hier alleen nog de grotere stappen op het gebied van voeding. Ik ben ook meer gaan bewegen, gaan zorgen voor meer ontspanning en mijzelf meer op de eerste plaats gaan zetten.

Sommige stappen gingen sneller en waren makkelijker dan andere. Er zijn ook zeker periodes geweest, en soms nog steeds, waarop ik terugval in oud gedrag. De eetbuien zijn echter minder grenzeloos dan voorheen en in tegenstelling tot eerder, lukt het mij nu om mijzelf sneller weer te herpakken. Daarnaast kom ik tijdens een dergelijke periode nu niet aan in gewicht.
Soms sta ik mijzelf ook gewoon een avond ‘grenzeloos eten’ toe, met als verschil dat ik er nu van kan genieten (en stiekem niet meer zo grenzeloos eet als voorheen).

Ziet mijn leefstijl er nu nog hetzelfde uit als hierboven omschreven? Ben ik ‘klaar’ en is dit het? Of werkt het toch anders?
Dat en meer lees je in ‘Deel 3: Ben je ooit klaar?’.

Wil jij nou ook je leefstijl aanpassen en ben je op zoek naar hoe je dit het beste aan kan pakken? Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Linda Wilterdink
Linda Wilterdink

Ik help mensen graag op weg naar een meer gezonde leefstijl.
Samen kijken we naar je huidige leefstijl, wat je daarvan zou willen aanpassen en waarom. Want juist die 'waarom' gaat jou, samen met het nemen van kleine stapjes, helpen om het vol te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *