
Coaches groeien als paddenstoelen uit de grond. Op iedere straathoek bevindt zich er wel één. Iedereen mag zich ook coach noemen, aangezien het geen beschermde titel is. Kok of journalist zijn ook geen beschermde titels, maar daar kijken we toch anders naar.
Wellicht omdat er tegenwoordig zo veel (leefstijl)coaches zijn of omdat onduidelijk is wat een leefstijlcoach precies doet?
Wat is leefstijl?
Met een gezonde leefstijl kan je ziekte voorkomen en bestaande klachten verminderen. Naast deze gezondheidsvoordelen, verhoogt een gezonde leefstijl ook je kwaliteit van leven. Je voelt je fitter, slaapt beter en bent zowel mentaal als fysiek sterker. Met een gezonde leefstijl krijg je geen garantie dat je gezond blijft, maar je geeft jezelf wel de beste kansen.
Om je leefstijl gezonder te maken, is het vaak nodig om je gedrag aan te passen. En dat is voor veel mensen een uitdaging. Oude patronen moeten worden doorbroken en nieuwe patronen moeten inslijten. En precies daar komt de leefstijlcoach om de hoek kijken.
Gedragsverandering

Kan je dan niet zelf je gedrag veranderen en je leefstijl aanpassen? Zeker wel, alleen weten we ook dat gedragsverandering ingewikkeld is. Dit komt doordat onze gedragspatronen zo hardnekkig zijn. Wat we eenmaal gewend zijn om te doen, laat zich maar moeilijk afleren. Daarbij is ons brein zo geprogrammeerd dat we het liefste kiezen voor de makkelijkste weg en zijn we gek op calorierijk eten. Wanneer we kijken naar de geschiedenis, zijn zowel het kiezen voor de makkelijkste weg als onze voorkeur voor calorierijk eten te verklaren. Vroeger moesten we spaarzaam met onze energie omgaan. Bij gevaar moesten we acuut kunnen vluchten. Ook kwamen er vroeger regelmatig tijden van voedselschaarste voor, waardoor we zo veel mogelijk calorieën probeerden te verzamelen.
Gelukkig voor ons zijn er in ons hedendaagse leven geen tijgers meer waarvoor we moeten vluchten en hoeven we ook niet direct te vrezen voor voedselschaarste, maar door onze voorgeprogrammeerde voorkeuren hebben we hierdoor wel een nieuw probleem: overgewicht en/of obesitas.
Dit in combinatie met het feit dat ongeveer 95% van je gedrag onbewust plaats vindt, maakt dat het erg lastig is om jezelf te begeleiden in het traject om je leefstijl aan te passen. Je bent je immers niet bewust van al het gedrag wat bijdraagt aan je ongezonde leefstijl.
(leefstijl)coach of paddenstoel
Wat een leefstijlcoach doet, is nu misschien iets duidelijker. Maar wanneer weet je dan of je te maken hebt met een kundige (leefstijl)coach? Zeker weten doe je dit natuurlijk nooit, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kan letten, zoals:

- Is iemand lid van de beroepsvereniging? In het geval van een leefstijlcoach is dit de BLCN. Wanneer iemand lid is van de BLCN, weet je dat deze coach een hbo-opleiding heeft afgerond EN een erkende (post hbo) opleiding tot leefstijlcoach heeft gevolgd. Om lid te kunnen blijven van de BLCN moet de leefstijlcoach voldoende punten halen door het volgen van bijscholingen en intervisies.
- Ga met iemand in gesprek. Kijk of het klikt en vraag wat deze persoon precies kan/gaat doen om jou te helpen. Leg een aantal van je dilemma’s voor en kijk of je tevreden bent met het antwoord dat je krijgt.
Of ik zelf ooit vrienden ga worden met de term ‘coach’? Geen idee. Misschien moet ik daar eens met iemand over gaan praten….;-)